Website maken : wat heb je nodig

Wat heb je minimaal nodig voor een e-commerce webshop?

Eerst een Domeinnaam welke de goedkoopste 12 euro/jaar is.   Sommige webhostingproviders geven een gratis domeinnaam voor 1 jaar.

Daarnaast heb je een goede hosting nodig.  Een hosting is de plaats waar je website komt.  Dit kan op een eigen server met een vast ip address of je kan dit laten hosten bij firma's die hier gespecialieerd in zijn.

Wat is een goede webhostingprovider ? 

Het antwoord is niet simpel en hangt af van je eisen :Telefonisch support, de gesproken/geschreven taal van de supportafdeling, de snelheid van de servers, het aantal GB opslag.

Snelheid

Snelheid is het allerbelangrijkste criterium.  Bezoekers haken af als het te lang duurt om je website te laden. En Google beloont snelle websites.  Gebruik maken van SSD schijven zorgt dat je site behoorlijk sneller wordt. Kies dus een hosting provider die dit aanbiedt.

Support

Onnodig te vertellen dat support belangrijk is.    Hoe snel reageren ze.  En hoe zit het met support in de avonduren of in het weekend? Is er support 24/24 7/7 ?

SSL Certificaat

Google geeft voorrang aan beveiligde websites. Dat wil zeggen, websites die gebruik maken van een SSL certificaat.

De megabytes, de Gigabytes en de extra's

  • Hoeveel webruimte krijg je om je website neer te zetten?
  • Hoeveel databases mag je gebruiken?
  • Hoeveel websites mag je je op één pakket zetten?
  • Hoeveel emailadressen kan/mag je configureren?

Laat ons enkele websites raadplegen die webhosters vergelijken : www.webhosters.nl, www.whoishostingthis.com, www.webhostingeeks.com .  Uit al deze sites kan je het volgende concluderen :

Voor een kleine website of webwinkel zou ik je Siteground met het packet GrowBig (6,48 €/maand excl. BTW) of A2 hosting met het packet Turbo (7.50 €/maand excl. BTW) aanraden.

Is snelheid of telefonisch contact echt belangrijk dan is Vimexx Belgie met het packet "Compleet BE" (6.99 €/maand) of Combell "Professional" (9.10 €/maand) een goede keuze

Naast een domeinnaam en webhosting heb je ook een Content Management System (CMS) nodig.  Een CMS is een systeem achter een website, dat je in staat stelt een website op eenvoudige wijze te beheren. In de meeste CMS’en hoef je niet of nauwelijks kennis te hebben van HTML. Met een CMS is het ook voor mensen met een beperkte technische kennis mogelijk om de inhoud van een website aan te passen. Het ontwerp van de website wordt losgekoppeld van de inhoud (content).  Uiteraard bestaan er 10-tallen CMS'en waar Joomla, Wordpress, Drupal en Magento de bekendsten zijn.  Meer uitleg over deze CMS'en kan je hier vinden.  CMS'en worden meestal gratis aangeboden en bevatten een standard layout (template).  De look and feel kan je heel eenvoudig wijzigen.  Het online aanbod voor website templates is erg groot en er zijn templates voor (bijna) elke toepassing. Er kan gekozen worden uit gratis en premium website templates. In tegenstelling tot de gratis templates zijn de premium of “betaalde web templates” vaak een stuk beter uitgewerkt, bevatten meer mogelijkheden en zien er ook mooier uit. Voor 50 euro kan je reeds een premium template kopen bij Themeforrest, Templatemonster, Themegrill, joomforrest, Joomlart, Joomladesigns, Rockettheme, Yootheme

Om een webshop uit te baten heb je nog een extra plugin nodig.  Ook hier is er aanbod in overvloed.

Joomla : Hikashop (99,90 euro) / e-shop (39,99 $) / J2store (39 $) / Virtuemart (gratis)

Wordpress : Woocommerce (gratis) / Shopp (gratis)

Ook enkele plugins (uitbreidingen) voor je CMS of shop zijn onontbeerlijk. Deze kunnen gratis of betalend zijn.

Volgende kosten dienen eventueel in rekening gebracht te worden :

  1. Professionele afbeeldingen/foto’s (professionele stockfoto’s kosten ongeveer 5 euro per stuk)
  2. Het laten schrijven van professionele webteksten door een freelancer  (40 / 125 euro per uur)
  3. Het installeren / modifiëren van een premium template en plugins (35 / 125 euro per uur)
  4. Het optimaliseren voor de zoekmachines : SEO (50 / 125 euro per uur)

Goed gevonden worden ?